O vinoteca de exceptie in piata Esterhazy din Eisenstadt

Vis-a-vis de Palatul Esterházy se afla o cladire interesanta vizitata de un mare numar de amatorii de vin si turistii din întreaga lume. Aici se afla o vinoteca eleganta cu dotari de exceptie unde poti sa admiri, sa  descoperi, sa degusti si chiar sa cumperi vinuri din Burgenland.

Este un adevarat centru de prezentare si a fost  inaugurat pe 17 martie 2011 fiind primul de acest gen din capitala Burgenlandului.

Prezent cu un grup de prieteni la Festivitatile Stiftingsfest am intrat in acest sanctuar al vinului, o colectie unica sub acelasi acoperis a peste 600 de vinuri din regiunile Burgenlandului, si anume Neusiedlersee, Neusiedlersee-Hügelland, Mittelburgenland si Südburgundland .

 

Selectia a fost facuta de criticul de vin Moser Peter in calitate de consultant. Vinurile albe, vinurile rosii, roze, vinuri de desert si o selectie larga de raritati, multe dintre acestea gasindu-se doar aici. Vinuri de la fabrici de vin cu renume,  fabrici de vin de tip boutique sau chiar mici vinarii familiale, toate adunate pe rafturi si in frigidere.

 

 

  

Am intrat si am fost foarte impresionat: un adevarat Wine Bar elegant. Prezentarea aceasta fabuloasa a diversitatii vinurilor din Burgenland nu ar fi completa fara posibilitatea de a te bucura de un pahar de vin. Zilnic 10 sortimente de vinuri sunt disponibile pentru a fi comandate si degustate. Se pot comanda desigur si : paine proaspata,ulei de masline din Toscana, specialitati de branzeturi, jambon si alte delicatese regionale.

Am ales 2 vinuri: un Pinot Noir Esterhazy si un cupaj alb TO 2009. Am fost servit regeste, vinuri excelente, asa ca am avut posibilitatea unei mici analize.

 

Vinul alb TO 2009  un cupaj din Chardonnay/Sauvignon Blanc/ Welschriesling produs de Weingut Velich Apetlon. Avand in vedere prezenta de Chardonnay, aromele vinului tind intr-o masura destul de mare sa fie cele specifice acestui soi de struguri, amplificate probabil si de drojdiile selectionate folosite: fructe exotice – banane, ananas, pepene galben, avand in subsidiar aromele proaspete, floral-ierbale date de Sauvignon Blanc. Finalul e placut, vinul lasand gura cu o senzatie de prospetime.

Dupa multe minute de analiza urmeaza Pinot Noir, ce este uneori numit aici Blauburgunder (literalmente albastru Burgundia) si este un vin inconfundabil, lasand un gust de neuitat in memorie si pe papilele gustative, datorita si nu in ultimul rand si texturii catifelate, taninuri elegante si persistente.

Dar timpul zboara se trebuie sa ajungem in timp util la catedrala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *