Crama Weingut Weninger

In seara zilei de 19 octombrie in jurul orelor 18 domnul Ambasador Josef Jenei face o mare surpriza venind cu un autocar pentru a merge  astfel la anuntata vizita-excursie-degustare la un coleg “cavaler” din imediata apropiere Horitschon (Austria). Dupa cativa kilometri trecem asa numita granita si ajungem in sfarsit bucurosi ca vom putea “accesa” liber bunatatile austriece…fie ele si bahice. Suntem intampinati de gazda noastra Franz Weninger, care intr-un spirit total german incepe cu inceputul: locul unde se face vinul, crama, pivnita si apoi spre sala de degustatie.

Franz Weninger este unul dintre acei producatori care fac vinurile tinand cont de  locatie, clima iar din 2006 are si certificare bio. Weingut Weninger functioneaza dupa principiul influentarii cat mai putin posibil a cresterii plantelor, astfel incat vita de vie sa isi poata gasi echilibrul natural. De atunci produce pentru a inchide natura: ulei din samburi de vita de vie, otet, agurida. Strugurii se recolteaza manual si apoi sunt sortati. In podgoriile de vita de vie 99 la suta sunt sortimente rosii ca Blaufränkisch, Zweigelt, Merlot, Cabernet Sauvignon,

Suprafata cultivata la Horitschon este de 28 de hectare (1 % alb si 99 % rosu), iar productia urca spre 140 000 sticle de vin.

Suprafata cultivata la Balf este de 22 hectare cu 10 % alb si 90 % rosu cu o productie de 70 000 de sticle. Soiurile de aici sunt Kékfrankos (Lemberger), Merlot, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Fehérburgundi (Pinot Blanc).

Dupa vizitarea Cramei din Horitschon, Franz impreuna cu Josef Jenei fac prezentarile si apoi incep degustarile. Vinurile sunt deosebite, produse de acesti viticultori responsabili si sunt repede acceptate de catre cei peste 25 de invitati. Printre participantii la acest festin sunt: Marius Farmazon, Catalin Paduraru, Daniela Paduraru, Dan Silviu Boierescu, Alexandru Sapojnic, Spac Valentin, Paul Stoicescu, Mihai Cojocariu, Amihaesei Neculai, Anghel Mihai Petre, Grigorescu Iulian, Bogdan Ghilculescu, Stefan Gogota, Ghenadie Bobeica, Bogdan Ionescu, Marcello Battaglia, Dana  Stancu. Si pentru ca vinul sa  fie apreciat asa cum se cuvine, gazdele ne pun la dispozitie gustari adecvate. La final multumim gazdei noastre pentru primire, mai si cumparam cateva sticle de vin si de asemenea primim din partea gazdei cate o sticla de vin. Urcam apoi in autocar si urmam drumul spre Sopron cale de 10 km.

In aceasta renumira regiune a Austriei Burgenland sunt si alti producatori de top: Weingut Ernst Triebaumer, Weingut Josef Pockl, Weingut Umathum, Weingut Uwe Schiefer, Weingut Gesellmann, Weingut Gernot & Heike Heinrich, Weingut Juris,Weingut Prieler, Weingut Velich Apetlon, Weingut Weinlaubenhof Kracher.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *