Fenomenul…VIN

De ceva vreme, si in special dupa 2007 – VINUL a inceput sa cam fie luat in seama de cunoscatori, de media si de ce NU…de politicieni. Au inceput sa dea tarcoale acestei afaceri, unii au intins mana, altii au luat paharele cu doua maini ca nesatulii iar cei mai infipti au intrat in afacere. Au intrat desigur nu numai de drag ci mai degraba de a ascunde niscai fonduri sterpelite de pe ici pe colo iar altii sa mai aiba posibilitatea deja bolnavicioasa de a mai strange cate ceva si de pe la Comunitatea Europeana.

Dar desigur nu aceasta este tema articolului meu ci mai degraba aceea de a scrie ceva despre minunatele posibilitati pe care le au cei care produc vinul de a veni undeva, intr-un loc special ales de cei care au habar si de asemenea de a stabili o interactiune intre producatori – viitori consumatori, avizati aici de somelieri, degustatori si de adevaratii critici de vin adica TARGURI DE VIN.

Anul acesta am cam sarit cateva targuri de vinuri, poate si datorita implicarii mele in organizarea unor actiuni de primire de noi membri in Asociatia noastra Ordinul European al Cavalerilor Vinului. A fost desigur o mare pierdere pentru mine, si aici ma refer la faptul ca in aceasta perioada de opt luni au aparut in prezentare crame noi ce doresc o pozitionare accelerata in piata. Unele dintre acestea au realizari notabile incontestabile, altele au dorinte si nu-si dau seama inca ce mai este de facut, de fapt cui doresc ei sa se adreseze. Sunt producatori noi sau chiar vechi, au plantatii noi, altii le-au replantat cu banii lor sau cu bani de la Europa, in fine scopul este acelasi: sa castige cava bani. Au inceput sa se cam grabeasca, vor si ei ceva cash, si desigur un nume in piata, vor urgent recunoastere, vor export. Asa ca se grabesc sa scoata tot felul de vinoase, sa se impauneze cu tot felul de merite, cu nemaiauzite origini imperiale, cu felurite alte modalitati de a ne convinge, de a fi exclusivist, ce mai pe mine nu ma conving ca din vita de vie cu o vechime de 3-4 ani se poate face un vin exceptional de peste 10 euro. Oare acum, aici la noi si dupa fenomenul inmultirii cramelor putem cere asa preturi. Dar, se pare ca s-a cam depasit limita normala a prostiei umane, totul si cu oarece sfaturi de la asa zisi specialisti, cam fomisti cei drept, dar fiecare face ce vrea ca deh este democratie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *