Noutati de la Crama Oprisor

La timp pentru ultimele comenzi de dinainte de Craciun, am adus in magazin noutati de la Crama Oprisor. Este vorba atat de sticle de 0.75 L, cat si de sticle magnum, de 1.5 L sau 3 L, in cutii deosebite, care ar fi perfecte pentru a fi daruite de Craciun apropiatilor sau partenerilor de afaceri. Si bineinteles, asa cum v-am obisnuit, va oferim cele mai bune preturi de pe piata.

Cutia Paleologu 1.5 L / 3 L

Hammer-man se prezinta la datorie si te loveste cu ciocanul in frunte cat poate de tare. Este singura explicatie plauzibila pentru atacul brutal si naucitor acestui vin, care debuteaza cu senzatiile tari dobandite din Cabernet Sauvignon si Dornfelder. Insa, la fel cum Institutul de Cercetari Corective va izbuti sa “curete” omul de poverile neomeniei, Feteasca Neagra si Shiraz-ul intervin destul de repede, pentru a vindeca socul initial si pentru a corecta manifestarile abuzive ale celor doi “grei”. Dupa cateva inghitituri (este imposibil sa apreciezi întregul dintr-o singura încercare), menite sa modifice probabil palierele liminale ale perceptiei, vinul se redefineste, se recompune, fragmentele se ordoneaza coerent, ca piesele unui puzzle. Se nasc fructe negre de padure, ceaiuri negre si cirese negre. In urmatorul pas, aceste senzatii intunecate se invelesc intr-o urma de pruna afumata, care conferã catifelare si senzatii caramelizate, pentru ca finalul sa concentreze intr-o logica interna perfecta ciocolata neagra si cacao pura, cu vagi senzatii glicerice, într-un postgust lung, cu foarte putine, dar foarte expresive urme de condiment.

rsz_cut_pale_copy rsz_fd rsz_hhh_202

PASSAROWITZ 1718 mare

Passarowitz – Magnum Bottle

Vinul i se aseamana intrutotul povestii germanizarii vremelnice a Oldeniei. Cele cinci soiuri din care este construit – Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot, Pinot Noir si Dornfelder – sunt greu de infratit si ar parea unui ochi neavizat aproape contradictorii. Cu rabdare, la ore bune dupa deschiderea sticlei (unii spun ca a doua zi ar fi chiar mai bine!), aromele încep sa lucreze, dezvaluind o frumusete neasteptata, greu de intuit la “primul nas”.

Note discrete, aproape subliminale, apar si dispar prin bogatia de nuante, lasand “cititorul” surprins si neltmurit, cu o senzatie de “stiu, dar nu stiu ce…”, exact ca “sclipirile germanice” ale oamenilor care fac acest vin. Solid, dar suplu si elastic, texturat si matasos, corpolent si alunecos, vioi, dar sobru, un sir nesfarsit de contradictii coerente, Passarowitz 1718 este un vin de baut cu mintea, este vinul “de biblioteca”, de studiat cu o carte de istorie sau un album de arta in brate…

 

crama oprisor- CS copyCabernet Sauvignon Premium

Cabernetul Sauvignon de la Oprisor spune mai mult despre aceasta asezare decât orice ar putea spune cuvintele. Aduce laolalta zilele de blestem – ger si canicula – cu zilele în care nici un om cu mintea întreaga nu ar parasi Oprisorul pentru nimic in lume.

Tumultuos, ardent, bogat, inteligent, convingator, invaluitor, parfumat ca un colt de Rai si satios atat cat ii sta bine oricarui “vin de intelepciune”, este un Cabernet pe care aura de vin “de autor” nu-l indeparteaza cu nimic de realitatea ca este un vin “de terroir”. Este haina pe care si-o îmbraca Oprisorul cand iese în lume.

vestitor

Vestitor de Oprisor – Magnum Bottle

Vestitor, vin care vine in sticla magnum, un cupaj de Cabernet Sauvignon si Merlot care, face legatura cu gamele superioare de la Oprisor, atat sub aspectul pretului cat si al

prezentarii olfactiv-gustative:

Aspect (Culoare): un rubiniu de intensitate medie spre inchisa, cu tente clare.

Nas: De intensitate medie, parca inca nedezvoltat complet, cu note de condiment, vanilie, cafea si piele in prima instanta, lasand apoi loc fructelor de padure plus visine si ceva prune verzi.

Gust: Atacul este mai domolit decat al Cabernet-ului de mai sus, corpul este deja mai greu, dincolo demediu. Se simte nota suplimentara de calitate si complexitate. Totusi nu este un vin extrem de lucrat, se lasa descoperit usor: cu arome fructate de afine, coacaze, visine coapte si prune, armonios integrate cu ceva vanilie, cacao si piper. Alcool este bine integrat in corp, vinul aratand un postgust mediu in aceleasi tipare fructate de mai sus plus ceva note dulci.

Smerenie copySmerenie – Magnum Bottle

Vinul “Smerenie” este primul din Romania care a parcurs un drum invers, de la nume si idee la lichidul inchis in sticla. S-a vrut a fi un tribut adus sufletului nemuritor si credintei nesmintite, calugaritei inchise în chilie care citeste Cartea Sfant?, privind uneori prin geamul minuscul, care isi petrece cea mai mare parte a vietii rugandu-se pentru fiecare om pe care l-a intalnit sau de care a auzit vreodata.

Alchimia lui Liviu Grigorica si puritatea soiurilor lucrate de Veronica Gheorghiu au fost exploatate la maximum pentru a obtine un vin care cuprinde toata aceasta atmosfera. Asprimile tocite ale rasei calugaresti – surprinse in taninii catifelati, cu astringente placute. Racoarea chiliei in urme aproape imperceptibile de menta si eucalipt. Viata de zi cu zi – in parfumul de gutuie lasata in fereastra si ciresele supracoapte.Neclintirea credintei – in puterea mare de invechire a vinului.

Pentru mai multe noutati – click aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *