Retete gustoase, preparate cu vin

Concursul nostru inca nu s-a terminat insa am fost placuti impresionati de ingeniozitatea unor participanti care au folosit vinul la tot felul de retete, care de care mai gustoase si interesante. Va reproducem aici cateva din ele. Si daca va hotarati sa le incercati si voi, noi va uram Spor si Pofta buna!

– 1 kg carne de pui,

– 400 g rosii cireasa,

– 1 catel de usturoi (sau si mai mult),

– maghiran,

– 1 pahar de vin alb,

– unt (sau ulei),

– sare si piper.

Am taiat usturoiul felii si l-am calit într-o tigaie. Cand a inceput sa prinda culoare, l-am eliminat. Am rumenit usor carnea de pui, pe toate partile. Am stins cu vinul si am fiert pâna când lichidul a scazut cam la jumatate. Am pus totul la cuptor intr-o tava, cu sare, maghiran, piper si am mai stropit cu vin alb. O friptura delicioasa servita cu un Sauvignon Blanc.

  • Carnati in vin – propus de Anaid

– 4 carnati de porc de dimeniune medie

– 200 ml vin alb sec (Riesling, Jidvei 2007)

– un pic de piper, 1 bucata de unt

– putin patrunjel verde tocat

– 1 kg cartofi.

Se ia o cratita in care se pun carnatii impreuna cu 200 ml vin alb si piper. Se lasa la fiert cam 10 minute acoperiti. In sosul ramas am pus bucata de unt, patrunjelul verde tocat. Cand sunt gata, se servesc cu garnitura de cartofi fierti sau copti in coaja.

  • Pulpa de vita cu sunculita (costita) la cuptor – propus de Zaharia Mihaela

– 1 kg pulpa de vita in bucata

– 200 g costita proaspata

– 3 pahare vin rosu sec (Cabernet Sauvignon)

– 2 cepe mari

– 1 capatana usturoi

– condimente friptura

– cimbru

– ulei

– sare de mare

– piper

Intr-o tigaie cu ulei punem pulpa de vita (care a fost frecata bine cu sare de mare) la prajit pe ambele parti pana prinde o crusta.

Intr-o cratita mai mica se pune putin ulei in care se caleste cateva minute ceapa si usturoiul, apoi se scot pe o farfurie.

In acelasi ulei punem costita taiata bucatele sa se prajeasca putin, apoi o scoatem si pe ea pe un servet sa absoarba grasimea.

In tava pentru cuptor in care am pus putin ulei, asezam pulpa de vita si pe langa ea ceapa, usturoiul si costita. Condimentam cu piper, condimente pentru friptura si cimbru, adaugam vinul si completam cu putina apa daca este nevoie, ca sa acopere carnea. Invelim tava cu folie de aluminiu si dam la cuptor la foc mic cam 2,5-3 ore pana se patrunde bine carnea. Pe la jumatatea timpului se scoate folia de aluminiu, se intoarce carnea si se lasa sa se rumeneasca, iar sosul sa mai scada.

La aceasta friptura delicioasa am facut niste bulete de cartofi drept garnitura si am savurat-o impreuna cu familia langa nelipsitele sticle de vin rosu sec, Cabernet Sauvignon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *