Cramposie si Caldeirada

Cramposia Selectionata este un vechi soi local, excelent vin de cursa lunga, prietenos cu o savoare deosebita servit foarte rece.

Aciditatea ridicata a strugurilor confera vinului de Cramposie o prospetime tipica si un gust usor spumant. Culoarea alb-galbuie, luminoasa, aroma discreta amintind de mirosul crud al ogorului inverzit si salbatec inflorit. Este un excelent vin de cursa lunga, prietenos, cu echilibru gustativ, corpolent si cu personalitate. Vinul de Cramposie dobandeste o savoare deosebita servit foarte rece (9-10 grade Celsius) alaturi de peste, carne de pasare sau mancaruri traditionale romanesti.

Cramposia de Isarescu poate fi servita alaturi de preparate usoare pe baza de carne de pui, peste, curcan sau fructe de mare. Noi va recomandam sa incercati reteta de mai jos, la care puteti adauga vinul alb si in compozitie pentru o savoare deosebita.

Caldeirada – tocanita de peste si fructe de mare

Ingrediente (4-6 portii):

  • un kg amestec carne peste si fructe de mare;
  • doua cepe taiate rondele;
  • doua rosii taiate rondele;
  • 5-6 cartofi medii taiati felii;
  • un ardei gras taiat rondele;
  • 125 ml vin alb;
  • 125 ml apa;
  • 125 ml ulei de masline;
  • o legatura de patrunjel
  • cateva frunze de dafin;
  • o lingurita sare;
  • cateva firicele de sofran pur.

Preparare: 

Intr-o cratita mare asezati straturi de ceapa, rosii, ardei, cartofi si bucati de peste. Faceti cate straturi ies din aceste ingrediente. Deasupra asezati patrunjelul, dafinul, sofranul si presarati sare. Turnati apoi vinul, apa si uleiul de masline, incet, avand grija sa nu stricati straturile de ingrediente. Puneti cratita pe foc, la foc mic, si tineti-o aproximativ 50 de minute. Din cand in cand mai miscati un pic cratita, pentru ca sosul sa se amestece mai bine, fara insa a amesteca ingredientele. Mancarea este gata in momentul in care legumele s-au patruns dupa gustul dorit.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *