Cele mai bune vinuri pentru masa de Paste

Sfintele Sarbatori de Paste se apropie cu pasi rapizi, asa ca si noi incercam sa fim prevazatori si sa incepem sa ne gandim la ce vom gati, ce ingrediente ne trebuie, ce asortam la preparatele traditionale.

Cele mai bune mese sunt cele insotite de un vin de calitate, dar ce vinuri se potrivesc la sarmale, salata boeuf, drob si celelalte mancaruri? Sa vedem daca va putem ajuta.

Sarmale

Sarmaua este un preparat culinar din carne tocata (de obicei de porc, dar si de vita, oaie, pasare sau chiar peste), amestecata cu orez si cu alte ingrediente, invelita in foi de varza (proaspata sau acra (murata), de vita sau de stevie etc, in forma de rulou. In Romania se serveste de obicei cu mamaliga si smantana.

Pentru o savoare deosebita, sarmalele se prepara si fierb in vin alb. Cat despre servirea lor, recomandam un vin rosu, sec – Merlot Rezerva 2008 Ordinul Cavalerilor de Malta sau un sortiment mai accesibil – Caloian Cabernet Sauvignon.

Salata boeuf

In ciuda numelui care te duce cu gandul la un fel de mancare frantuzesc, salata boeuf este un fel de mancare traditional romanesc derivat din salata ruseasca, numita si Olivier. Salata boeuf este formata din morcovi, pastarnac, oua, cartofi si carne sau organe (ex. limba de porc) fierte si apoi taiate cubulete, la care se adauga mazare, castraveti murati, taiati cubulete, masline. Apoi aceasta compozitie se inglobeaza in maioneza si se orneaza.

Un vin alb sec ar insoti perfect acest tip de mancare. Noi va recomandam Cramposia de la Casa Isarescu, foarte apreciata si la un pret extrem de bun.

Drob

Drobul de miel este un preparat culinar traditional romanesc, format din maruntaie de miel (ficat, plamani, inima si rinichi), verdeturi (ceapa verde, marar, patrunjel, usturoi, leustean), oua (crude si fierte), paine inmuiata in apa sau lapte. Maruntaiele fierte si tocate sunt amestecate cu celelalte ingrediente si condimente (sare, piper).

La un preparat atat de apreciat un M1 Syrah 2010, medaliat cu aur la concursul mondial de la Bruxelles 2011 si editie limitata, pare alegerea perfecta.

Pasca cu branza/ciocolata

Pasca se face dintr-un aluat nedospit, obtinut dintr-un amestec de apa si una din cele cinci cereale: grau, secara, orz, ovaz sau alac.

Se poate servi alaturi de un vin alb demidulce – Lady Caprize Muscat, un vin care este perfect si pentru a fi daruit de Sarbatori gazdelor dvs.

Oua rosii

Un ou de Pasti este un ou vopsit sau decorat cu desene, in special in rosu, cu ocazia sarbatorii Pastelui crestin. De servit alaturi de un Barricat Cabernet Sauvignon.

Bors de miel

Borsul este un preparat lichid din carne si legume, obtinut prin fierberea bucatilor de carne, taiate la dimensiuni mici, cu diferite legume, dregerea cu diverse ingrediente: ou, smantana, iaurt, rantasuri obtinute prin rumenirea fainii din diverse cereale si dupa preferinta acrirea cu otet alimentar, bors, suc de lamaie sau sare de lamaie, suc de rosii, corcoduse, zarzare ori zeama de varza. 

La ciorbe si borsuri nu se asorteaza in general vinuri.

Friptura de miel

Friptura de miel este unul din preparatele traditionale de Paste. Contine carne de miel, cimbru. ulei, piper, sare, zeama de lamaie.

Friptura de miel se combina cu vinuri rosii seci, precum Cabernet Sauvignon Isarescu sau Pinot Noir de Purcari.

Cozonac

Cozonacul este o prajitura traditionala romaneasca si bulgareasca. Umplutura poate contine nuca, alune, mac, stafide, rahat turcesc, fructe zaharate (confiate), branza dulce (asa numita pasca pregatita de obicei de Pasti), cacao, marmelada sau combinatii ale acestor ingrediente: nuci si mac, nuci si cacao, nuci si rahat, nuci, stafide si rahat, branza dulce si stafide, etc.

Un vin rosu demisec este perfect alaturi de acest desert – va putem recomanda Bacanta Feteasca Neagra sau Feteasca Neagra de la Domeniile Nicoresti.

Piftie

Piftia este un preparat culinar din grupa gustarilor reci obtinut prin fierberea indelungata a bucatilor de carne (porc, vitel, curcan, cocos, gasca, peste) cu os si cartilaje, in asociere cu legume, zarzavaturi si diferite condimente.

Tot un vin rosu este cel mai bun si pentru piftie. Cum ar fi un Prince Matei Merlot 2008 sau un Cabernet Sauvignon de la Crama Ceptura.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *