Crama Bauer pe VinPremium.ro

Luna iunie vine cu multe noutati pe VinPremium.ro, printre care sortimente de vin noi de la Crama Bauer.

Fondata in 2012, Crama Bauer este situata in Dragasani, Jud. Valcea, in inima Podgoriei Dragasani. Crama a fost conceputa pentru a permite vinificarea unor cantitati mici de struguri, din soiuri rare sau nedescoperite inca de iubitorii de vinuri, culese de pe parcele vechi, bine ingrijite.

Oenologul Cramei, Oliver Bauer, de origine germana, a venit pentru prima data in Romania in 2003, cand i s-a dat imensa sansa sa isi aduca contributia la renasterea traditiei cramei Stirbey. A avut astfel ocazia sa cunoasca, sa vinifice si sa inteleaga soirile romanesti, precum Cramposie, Tamaioasa Romanesca, Novac, Negru de Dragasani.

Vazand potentialul deosebit al viticulturii romanesti, mai ales prin punerea in valoare a soiurilor cultivate de sute, chiar mii de ani in Romania, a decis sa isi inceapa si propria afacere, ca o extindere a activitatii.

La a 10-a recolta a sa in Romania, Oliver a ales 3 soiuri pentru a face parte din portofoliul Bauer – Sauvignonasse, Sauvignon Blanc si Cramposie selectionata. Toate aceste trei sortimente se regasesc de astazi pe VinPremium.ro.

sauvignon-blanc-front-800 sauvignonasse-front-800 cramposie-front-800

Sauvignon Blanc 2012

Fara urma de indoiala Sauvignon Blanc si-a gasit o noua casa in Dragasani. Si acestui soi i-am dat posibilitatea sa-si dezvolte propriul caracter, reprezentând teritoriul si regiunea. Datorita conditiilor climatice, un soi cu coacere relativ timpurie cum este cazul Sauvignonului necesita o grija si o atentie speciala in special in vie, dar si pe parcursul procesului de vinificatie. Strugurii au fost culesi in zorii zilei pentru a proteja aromele si aciditatea. Vinul a fost partial fermentat pe bostina si pastratrat prelungit pe drojdii, pentru a adauga structura si complexitate.

Acest Sauvignon Blanc are un potential bun de invechire, castigand in complexitate si calitate in urmatorii 2-3 ani .

Sauvignonul Blanc ‘Bauer’ poate fi servit cu preparate cu o componenta eterala cum ar fi somonul, sosul tartar cu capere si menta proaspata, branza proaspata de capra cu miere de salcam si nuci.

Sauvignonasse

Sauvignonasse sau “Sauvignon Vert”, respectiv “Friulano” este un alt soi de struguri complet neinteles si drept urmare subestimat in Romania. Nu are niciunul din atributele unui “Sauvignon Blanc” cu care este adesea confundat. Un adevarat Sauvignonasse prezinta mai putina aroma de fructe verzi sau tropicale, fiind mai picant, cu mai multe caracteristici minerale. Cheia echilibrului si a expresiei sale tipice rezida in combinatia de vie veche, perioada recoltarii si vinificatia corecta. Rezultatul este un vin condimentat, mineral, de o complexitate fina si cu un bun potential de învechire.

Sauvignonasse ‘Bauer’ este usor, dar complex – un reprezentant expresiv al acestui soi.

Acest vin se potriveste cu o larga varietate de salate si fructe de mare, cu carne rece de pasare sau vita ori cu un simplu aperitiv.

Cramposie Selectionata

Radacinile acestui soi stravechi pot fi identificate în regiunea noastra de peste 2000 de ani. Cu toate acestea, pana in 2003 Cramposia a fost considerat doar un alt soi simplu de struguri taranesti fara potential real de a deveni un vin nobil. În timpul lungii sale istorii s-a adaptat perfect la conditiile climatice continentale, dure, din zona Dragasaniului.

Combinatia de vii vechi impreuna cu grija si intelegerea cultivarii viei i-au permis Cramposiei sa dezvolte azi struguri cu un profil aromatic foarte complex si un echilibru aproape perfect între nivelul moderat de zahar si aciditatea ridicata. Astfel, Cramposia ne ofera o gama larga de posibilitati, de la spumant la vinuri dulci.

Privim aceasta Cramposie demi-dulce ca fiind nu un desert, ci o alta interpretare eleganta si usoara a acestei varietati.

Savurati acest vin langa o portie de fructe de mare picante, sushi sau sahimi, pateu rece sau langa o tarta de fructe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *