Purcari – legenda si istorie

Viticultura este un simbol al Republicii Moldova, o traditie milenara, transmisa cu grija din generatie in generatie.

Spre sfarsitul secolului XII, in Valahia si Moldova (cnezate aparute pe teritoriul vechii Dacii), vinificatia devenise indeletnicirea economica de baza, aflata sub protectia statului.

Pana in prezent, aceste teritorii sunt benefice pentru viticultura si vinificatie. Cu toate acestea, exista un sir de regiuni unde este produs un vin cu totul special, ce farmeca prin gustul sau. Anume intr-un astfel de loc binecuvantat, la doar 30 de km de la Marea Neagra, pe malul drept al raului Nistru, este situat satul Purcari, in împrejurimile caruia, parca prin voia Celui de Sus, au fost create conditii ideale pentru vinificatie. Astazi, vorbim despre acest loc ca despre un „terroir” unic, nu doar în Moldova, ci in întreaga Europa.

Satul Purcari se afla candva in proprietatea Manastirii Afon – Zografi. Peste ani, manastirea a daruit aceste pamanturi localnicilor, conditionand ca podgoriile sa fie mentinute in ordine, sa nu fie vandute si sa fie platite desetina din venituri si roada. Localnicii, cunoscand faptul ca vanturile fierbinti dinspre Marea Neagra si solurile bogate in lut si nisip sunt perfecte pentru cultivarea soiurilor alese de vite de vie, au facut tot ce le-a stat in puteri pentru ca, secole la rand, pamanturile sa aduca venituri din viticultura.

O etapa importanta in dezvoltarea viticulturii si vinificatiei acestei regiuni incepe in anul 1821, odata cu anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. Printr-un decret special, semnat in 1827, este creata prima fabrica specializata de productie a vinului, cu denumirea Harmizone, in cinstea unuia dintre fondatori (de origine germana). In acele timpuri, de cresterea vitei de vie pe respectivele teritorii se ocupau mai multi podgoreni, printre care moldovenii Dancila si Clot, rusi, nemti si francezi. Deja in anul 1847, in cadrul „Iarmarocului agricol Basarabean”, participantii la degustare au fost placut surprinsi de gustul si aroma intensa a unui vin nou. Astfel, vinul de Purcari a obtinut prima medalie de aur din istoria sa.

Adevarata triumfare a vinariei este sarbatorita in 1878, cand la Expozitia Mondiala de la Paris, in cadrul unei degustari inchise, specialistii au oferit cea mai inalta apreciere unui vin sec, de o culoare intens-rubinie, fiind siguri ca acesta este un nou tip de vin de Bordeaux. Mare le-a fost mirarea sa afle ca vinul isi are originile intr-un satuc necunoscut lor, amplasat pe malul raului Nistru. Acesta este momentul cand „Negru de Purcari” a obtinut prima sa medalie de aur la o expozitie internationala.

Un timp îndelungat, vinurile de Purcari erau la fel de populare precum vinurile de Bordeaux sau Burgundia. Acestea erau servite la mesele Imperatorului Nicolai II, ale regelui George V si ale Reginei Victoria. Vandute in Danemarca, Olanda, Suedia, Germania si Franta, vinurile de Purcari erau inalt apreciate si se alegeau cu numeroase trofee.

O noua etapa in istoria Purcari incepe in 1950, cand vinificatorii companiei au restabilit tehnologia clasica de producere a vinului, salvand astfel de la pieire retetele stravechi. Pimen Cupcea, unul dintre vinificatori, a reconstituit reteta cupajului legendar „Negru de Purcari”, iar Ion Ungureanu, un alt vinificator, a creat un cupaj nou – „Purpuriu de Purcari”. Atat calitatea, cat si productia cantitativa a vinurilor de Purcari erau în continua crestere, bucurandu-se de popularitate, atat pe pietele interne, cat si pe pietele de export, vinul de Purcari devenind unul dintre simbolurile neoficiale ale Uniunii Sovietice.

In anul 2003, Victor Bostan, vinificator cu o vasta experienta, cumpara vinaria si podgoriile Purcari pentru a relansa faima acestor vinuri si a pastra traditia vitivinicola nationala. Renasterea vinurilor de Purcari nu se rezuma doar la reconstruirea vinariei si reutilarea acesteia cu cel mai modern echipament de la cei mai renumiti producatori internationali. Aceasta s-a bazat, mai degraba, pe o munca de restaurator. Pentru a reinvia vinurile de Purcari sau, mai bine zis, a reconstitui o capodopera vitivinicola, a fost necesara gasirea si valorificarea celor mai de pret elemente ale traditiei, conjugându-le printr-un efort comun.

Dupa reconstructie, pe teritoriul complexului vitivinicol a fost inaltat un complex hotelier de clasa europeana. Aici fiecare vizitator poate sa faca cunostinta indeaproape cu istoria legendarelor vinuri de Purcari, ancorandu-se in atmosfera acestui taram binecuvântat.

Astazi, vinaria Purcari este locul unde sunt produse cele mai renumite vinuri ale Moldovei, locul unde vizitatorii sunt asteptati într-un conac luxos ce-i surprinde chiar si pe cei mai pretentiosi turisti prin eleganta si perfectiunea sa.

*Informatii oferite de Crama Purcari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *