Crama VITICOM din Panciu

090620142158Orasul viticol Panciu situat in extremitatea estica a Carpatilor de Curbura, mai precis la poalele dealurilor Movila Panciu (278 m) si Chicerea (334 m) aflat la 38 km de Focsani si la 18 km de Marasesti. Inconjurata de parcele de vie, asezarea Panciu mai poarta inca parfumul vechiului targ in care poposeau la vreme de recolta voievozii, boierii si negustorii. Atmosfera linistita, ce prinde in mrejele ei pe oricine poposeste la Panciu in miez de toamna, aduce cu ea si  semnificatii aparte. Linistea din timpul zilei, impietrita parca in timp de lipsa zgomotelor specifice marilor centre urbane, poarta cu ea insemnele unui an bun pentru recolta, cand oamenii lasa deoparte treburile casei pentru munca la vie.

Podgoria Panciu, formata din centrele viticole Panciu, Tifesti si Paunesti detine o suprafata totala ce depaseste 9500 ha. Primele mentiuni documentare referitoare la viile ce alcatuiesc in prezent podgoria dateaza de la sfarsitul secolului al XVI-lea. Descrieri ale activitatilor viticole care se desfasurau in acest teritoriu apar mentionate si in documente straine, informatiile fiind consemnate de calatori de pe alte meleaguri, care, descoperind aceasta zona, au apreciat calitatea superioara a vinurilor si parfumul special al strugurilor de masa de la Panciu. In trecut, renumele podgoriei era asigurat de vinurile obtinute din soiurile traditionale precum Plavaie, Galbena, Babeasca Neagra, Feteasca Alba si Feteasca Neagra. In timp, au cucerit teren si alte soiuri, ca Feteasca Regala, Rieslingul Italian, Aligoté, Sauvignon, Muscat Otonel, Pinot Noir, Merlot. In prezent, podgoria Panciu este profilata pe producerea in special a vinurilor albe-seci intr-o cantitate mai mare, a vinurilor rosii intr-o proportie mai redusa si in cantitati foarte mici a vinurilor aromate.

Nota de distinctie prin care s-a reflectat atat in tara cat si peste hotare adevarata personalitate a podgoriei Panciu este redata de producerea in aceste locuri a vinurilor spumante, care incununeaza cu succes salba de aur a vinurilor traditionale. Cel care a pus bazele procesului de fabricare a sampaniei de Panciu este inginerul Ion Pusca, care a creat unul dintre cele mai bune sortimente de sampanie romaneasca. Sampania de Panciu, obtinuta prin metoda „champenoise“, este foarte cautata, inclusiv pe piata international.

Duminica 8 iunie  am ajuns la Panciu sa vizitez Crama Viticom. Aici se  cultiva soiurile  Traminer, Muscat Ottonel, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Cramposie, Babeasca Neagra, Merlot si Cabernet, Chardonnay si Feteasca Neagra. SUPRAFATA: in arenda si proprietate 85 de hectare.

crm_viticom_panciu_vn0_1331499252 DSC01591-322x485

Viticom SRL Panciu, produce vinuri sub brandul „Grand Via“, se afla in proprietatea lui Vasile Nica, tatal fostului ministru al comunicatiilor, Dan Nica.  Firma, una dintre ultimele care mai produce „oficial“ vin in Panciu – fost dominion al dr. Ion Pusca, unde acesta a creat spumantul care l-a consacrat – are putin teren in proprietate, majoritatea strugurilor provenind de pe parcele luate in arenda. „Am inceput afacerea in 2002, cand aici, unde e crama, nu exista decat un grajd cu beci. Multi arhitecti au refuzat sa faca proiectul, cand leam explicat ce vrem, dar pana la urma am gasit unul dispus sa construiasca ce ne doream“-spune Domnul Vasile Nica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *