A doua editie a evenimentului Ziua Femeii

In perioada 13-14 martie 2015 Prietenii Vinului din Moldova au organizat la Pensiunea Perla Neamtului (in apropierea Manastirii Neamtului) a doua editia a evenimentului ZIUA FEMEII.

A fost o intalnire a celor ce au dorit sa participe la acest eveniment. Seara de vineri 13 martie a fost rezervata pentru degustarea celor 5 sortimente de vinuri ale Cramei Garboiu – gama TECTONIC, gama lansata cu o zi inainte la Bucuresti. Deci am avut parte de o prezentare de vinuri la 24 de ore de la lansare. In ordinea prezentarii: Sarba, Muscat Otonel, Gewurtraminer, Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra. Sortimentele au fost  analizate, apreciate iar concluzia transmisa imediat de colegul nostru Florin Amihaesei producatorului Domnul Garboiu. Asa am avut si o finalitate a analizei noastre din acea seara.

Ziua de sambata 14 martie am inceput-o mai tarziu, asta pentru refacere si totodata un prilej de a vizita Muzeul M.Sadoveanu, Manastirea Neamtului sau Zimbraria. Asa cam pe la ora 13 am inceput cursurile de specialitate, si anume o prezentare de vinuri de la Crama Averesti sustinuta cu un adevarat profesionalism de catre oenologul Catalin Cretu . Dupa o prezentare a arealului viticol Husi, a cramei de la Averesti , a istoriei din acele timpuri de inceput, despre Rene Faure, am ajuns la dezvoltarea actuala, plantari, sortimente cultivate, despre Busuioaca de Bohotin, despre dotari, tehnologii si de toate. Au fost intrebari, raspunsuri, clarificari. S-au purtat discutii si intre specialistii nostrii Alexandru Sapojnic; Ludmila Cichir-oenologul sef de la Crama PURCARI si oenologul Catalin Cretu de la Crama Averesti. Discutii care s-au terminat cu schimburi de carti de vizita si multe altele (ex.tehnologia icewine). Dupa aceste discutii am inceput si degustarea. Cei de la Crama Averesti au adus trei sortimente de vinuri : Zghihara de Husi; roze /cabernet sauvignon-vin in premiera (va fi prezentat la Goodwine 20-22 martie Bucuresti) si un traminer demidulce (va fi prezentat de asemenea la Goodwine). Vinurile au fost foarte apreciate si au generat din nou discutii aprinse.

Si asa am ajuns la ora 14,30 cand colegii nostrii din Tg.Neamt, prezenti si ei in numar mare la acest eveniment ne-au invitat la un pranz…normal cavaleresc: branzeturi si miel la tava cu sfecla rosie si hrean….a fost ceva regesc iar vinul roze de la Averesti si-a facut datoria. Apai pe la vreo ora 16 am inceput sa facem miscari pe la obiectivele turistice (cei ce nu au fost dimineata) sau au gasit cu usurinta o modalitate de odihna profunda, anticipand altfel distractia care continua la ora 19 (cei care au putut pentru ca la foisor a fost show).

Si distractia a continuat dar…pe la ora 20, a fost cam grea adunarea, dar am realizat-o pana la urma. Cei 42 de meseni au fost incantati de amenajarea deosebita a salii, de DJ si muzica aleasa. Am prezentat apoi cuvantul de inceput si am felicitat femeile noastre anticipand temele abordate apoi cu deosebit profesionalism de colega noastra Zenaida Costea, si anume: Femeia si lumea vinului si Femeia intreprinzatoare. Apoi impreuna cu colegii Mihai Cojocariu si Neculai Amihaesei am acordat cate o floare si un cadou simbolic femeilor prezente. Am trecut apoi la munca: mancaruri de inceput (oleaca de post) dar nu a durat mult pentru ca au aparut cele omenesti (am avut o persoana care ne-a dat binecuvantarea necesara): mizilicuri, branzeturi, rata, peste, dulciuri si vinurile noastre: cupaj sec Rene Faure aligote & Zghihara si cupaj demisec Feteasca Regala & Feteasca Alba de la Crama Averesti. Au fost si mici schimburi de sticlute intre mese : chardonnay de la Sandu , palinca de pere de la Popoiu, coniacul de la Sandu, vinul de la gazda noastra si viitor confrate Florin Amihaesei. Apoi pe la vreo 12 am trecut la fapte pentru ca am avut un sarbatorit pentru ziua de 15 martie: colegul nostru Alexandru Sapojnic. Dupa prezentare si normal cadouri, Sandu a mai facut o vizita pe la masina. Normal un coniac, vreo cateva cutii de bomboane, prune uscate cu nuci. Apai am uitat sa va spun ca in tot acest timp muzica si-a facut datoria pentru ca ringul a fost tot timpul plin. Asa pe la vreo ora 14-15 am disparut toti trecand la timpul meritat de somn.

Dimineata a fost…grea, dar am fost nevoiti sa trecem la reactivarea organismului (cei care nu aveau treaba cu volanul). Pe la 11 au inceput sa vina iar nemtenii …ca doar era nunta si acolo nunta tine si a doua zi. Apai am inceput iar cu ciorba de burta, radauteana si cate si mai cate. Vinurile si-au facut datoria iar prieteniile dintre noi au fost mult apropiate.

1505615_924938757540916_408505866908491126_n 11060924_924938707540921_5358625179781947144_n 11018320_924938734207585_4518961735127192015_n 10941873_924936547541137_7287555493121256000_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *